Araç Değer Kaybı Nedir, Nereye Hangi Evraklarla Başvurmak Gerekir?

ARAÇ
DEĞER KAYBI TALEPLERİ
Etrafımız da herhangi bir trafik kazası duyduğunuz da genel bilinen şudur ; sigorta şirketi zaten hasarları karşılar yanlış değil bu standart yapılması gereken bir işlemdir. Misal trafik kazası geçirirsiniz sonra aracı servise götürürsünüz serviste gerekli tamiratı yapar ve karşı tarafın sigortasından tahsil edilir. Buraya kadar problem yok genel kanının aksine bilinmeyen bir durum var o da şudur ;
Araçta değer kaybı gibi bir zararın mevcut olduğunu bilmez vatandaşlar. Bununla beraber sigorta şirketleri de talep edilmediği zaman kendileri resen bu zararı karşılamazlar. Bu demektir ki aracınızda oluşan değer kaybını sizin talep etmeniz gerekecektir. Araç değer kaybının yanında ayrıca söz gelimi aracınız serviste kaldı diyelim siz de araç kiraladınız veya kiralamadınız otobüs ile işe gidip gelmeye başladınız veya aracınız ile taksicilik yapıyordunuz ancak araç serviste olduğu için kazanç kaybınızda oluştu. İşte bu da kazanç kaybı altında isteyebileceğimiz başka bir kalemdir. Genel itibariyle de vatandaşlar böyle haklarının olduğunu bilmediğinden talep etmiyorlar. Bu durumu, araç filosu olan şirketlerin daha çok dikkat etmesi gerekiyor. Bu kalemleri talep etmeliler ki sırf o kazadan dolayı araç filosundaki bir kamyonetin bir ticari aracın kazancını çıkarabilsinler.
Konuya giriş yapmadan
gideceğimiz aşamaları başlık olarak sayalım;
1-Biz araç değer
kaybımızı kimlerden isteyebileceğiz kimler sorumludur ?
2- Hangi durumlar da
değer kaybı istenebilir hangi durumlar da istenemez ?
3-Araç değer kaybı
hesaplamasında hangi unsurlar dikkate alınır
4- Sigorta şirketinin
sorumluluk tutarı ne kadardır ?
5- Sıklıkla sorulan
kasko bizim aracımızın değer kaybını karşılar mı ?
6- Değer kaybını talep
edersek sigorta primlerimiz de bir artış olur mu ve hasar kaydı oluşur mu
aracım için ?
7- Değer kaybı
taleplerini yapacağımız zaman hangi belgeleri temin etmeliyiz neler
hazırlanmalı?
Şimdi bu sorularımızı cevaplamaya başlayalım…
DEĞER KAYBI
Araçta meydana gelen değer kaybı kavramı nedir? Yukarıda belirttiğimiz gibi trafik kazaların da oluşan zararlar/hasarlar servislerde giderilir. Sonra da bu hasarların miktarı ne kadar oluştuysa sigorta şirketlerinden karşılanır. Bu ülkemiz de güzel bir şekilde oturmuş bir sistemdir. İşte bizi ilgilendiren kısma gelelim;
Bu araçlar servisler de
ne kadar hasarları giderilmiş olsa da 2.el satımında trafik kazası
geçirdiklerinden kaynaklı bir zarar ortaya çıkar.
Bu zarardan şunu
anlamalıyız aracın kaza yapmadan önceki piyasa rayiç değeri ile kazadan sonra
ne kadar onarılmış olsa da hasarları giderilse de 2.el piyasa değerinin düşmesi
arasındaki farka ‘’ ARAÇTAKİ DEĞER KAYBI ‘’ diyoruz…
Bir örnek verelim x marka aracınız var piyasa değeri 300 bin lira diyelim. Bir trafik kazası geçirdiniz serviste hasarlar giderildi. Ama piyasa rayiç değeri kazadan sonra tamire rağmen 270 bin liraya düştüyse işte aradaki 30 bin liralık miktar sizin aracınız değer kaybıdır. Konunun başında da söylediğim gibi eğer siz talep etmezseniz sigorta şirketleri de hiçbir şekil de karşılamazlar.
Değer kaybındaki amacımız kusurlu olan diğer tarafın kusursuz olan tarafa mağduriyetinden dolayı ödemesi gereken tazminatı ifade eder. Görüldüğü gibi amaç mağdur olan tarafın mağduriyetini gidermektir. Dikkat ederseniz kusurlu taraf kusursuz tarafa tazminat ödeyecek dedik. Fakat sizin de kusurunuz varsa kusurunuz oranındaki kısmı alamayacaksınız. Kusursuz olduğunuz kısmı aslın da talep edebileceksiniz.
Peki biz araç değer
kaybımızı kimlerden isteyebileceğiz kimler sorumludur?
1-Bir trafik kazasın da karşı tarafın kusuru oranın da ve zorunlu mali sorumluluk poliçesinden yani halk tabiri ile ‘’trafik sigortası adı verilen’’ sigortadan talep edilebilecektir. Sigorta poliçeleri de elbette kendi zorunlu oldukları üst limitleri ölçüsünde sorumludurlar.
2- ikinci sorumlumuz ‘’araç maliki işleten sıfatından dolayı ‘’
3- Üçüncü sorumlumuz
ise ‘’ araç sürücüsüdür ‘’. Yani aracı o an kullanan bireyden bahsediyoruz.
Uygulama da şöyle bir durum var aslın da sigorta poliçe şirketi, araç maliki ve araç sürücüsü müştereken ve müteselsil olarak sorumludur. Yani ilgili kişiler önce sigorta şirketinden veya araç malikinden istemek zorunda değillerdir. Üçünden de isteme hakkı var. Ama siz eğer araç maliki ve araç sürücüsüne bu bedeli ödetirseniz onlar da kendi sigorta poliçe şirketine başvurup rücu edebileceklerdir. Bu yüzdendir ki sigorta poliçe şirketinin sorumlu olduğu limitleri aşmadığı sürece sigorta şirketi sınırsız sorumludur.
Uygulama da sizlere tavsiyem kişilerle muhatap olmaya tartışmaya gerek yok hem maddi olanakları nedir bilemiyoruz bunun yanında zaten hali hazırda sigorta poliçe şirketleri limitleri boyutun da sınırsız sorumlu bu yüzden siz sigortaya başvurup şirketten tahsil edin daha pratik daha kolay.
Hangi durumlar da değer
kaybı istenebilir hangi durumlar da istenemez?
İlk başta dikkat etmemiz gereken husus bu trafik kazaların da 2 yıllık zamanaşımına tabidir. Bu süre geçmişse sigorta şirketlerinden talep edilemez. Ayrıca şuna da dikkat edin. Çevreniz de trafik kazası geçirmiş olup değer kaybını talep etmemiş olan varsa da eğer bu 2 yıllık süre dolmadıysa onlar için de talep edebilirsiniz. Misal kaza 01.01.2021 de oldu size 01.08.2022 de gelse yine talep edebilirsiniz. Öncesin de araç hasarı giderilmiş olup olmaması önemli değildir.
*Tek taraflı kazalar da
alamayız. Çünkü karşı taraf olmalı ve kusuru olmalı dedik.
*Çift taraflı veya birden fazla taraflı bir kaza meydana geldi diyelim ve siz de %100 kusurlu iseniz bu durumda da değer kaybı talebinde bulunamazsınız taraf olması bir şey anlam ifade etmeyecektir.
Her kaza yapan araç değer kaybına uğrar mı?
Misal bu araç daha önce bir veya birden fazla kaza yaptıysa ve bu kazadan ötürü diyelim ki sol arka kapı ve ön kapı zarar gördü ikinci kazada da bu iki kısım zarar gördüyse aynı zarardan dolayı araç değer kaybı talebin de bulunamazsınız.
Mini onarım diye tabir
edilen basit aksamlı yapılan onarımlarda da değer kaybı oluşmaz.
Çekme belgeli hurda
belgeli işleme alınmış araçlarında değer kaybı oluşmaz. Talep edilemez.
20.03.2020 tarihin de
resmi gazete de yayınlanan genel şartlardaki değişikliklerle de bazı eklemeler
geldi;
1- Paletli, tekerlekli, zırhlı toplumsal
müdahale araçları, itfaiye araçları, belediye otobüsleri, yol süpürme araçlarındaki hasar sebebiyle
yapılan değer kaybı taleplerinin talep edilemeyeceği.
2- Yabancı plakalı
araçların Türkiye’de karıştığı kazalarda yabancı plakalı araçlar için yapılan
değer kaybı talepleri de talep edilemeyeceği eklendi.
Bunun yanın da eskiden
olan 165 bin kilometrelik sınır kaldırıldı. Ve yerine hesaplama tekniği
konulmuş vaziyettedir. Buradaki hesaplama tekniği de genel şartlar da
açıklanmıştır ordaki usule tekniğe göre yapılacaktır.
Bu genel şartlara bir
madde eklendi maalesef gerçek zararı karşılayacak durumu ekarte edecek bir
madde geldi şöyle ki ;
‘’Araçta meydana gelen
maddi hasarın, aracın rayiç bedelinin %2’sinin altında kalması halinde değer
kaybı tazminatı araçta meydana gelen maddi hasar tutarını aşamaz.”
Ama belirtelim ki bu madde 01.04.2020 tarihinden sonra yapılan poliçeler için geçerlidir. Öncesi bu maddeye tabi değil. Yani 1.04 sonrasında yaptırılan trafik sigortalarında uygulanabilir. Bakınız kaza tarihi demedim poliçe tarihinden bahsettim.
Araç değer kaybı
hesaplamasında aşağıdaki unsurlar dikkate alınır:
Aracınızın marka ve
modeli
Aracınızın yaşı
Aracınızın trafiğe
çıkış tarihi
Aracınızın kaza
anındaki kilometresi
Aracınızın kaza tarihi
itibariyle muadillerinin ikinci el piyasasındaki rayiç değeri
Aracınızın hasar
geçmişi ve niteliği hasar sayısı
Aracınızın boyanan /
değişen parçaları dikkate alınarak hesaplanır.
Aracınızın onarımının
yetkili serviste mi yoksa özel serviste mi yapıldığı
Aracınızın ticari mi
yoksa hususi olduğu dahi
Bunlardır araç değer kaybındaki tazminatı etkileyecek hususlar…
01.04.2020’ de eklenen
genel şartlara bazı eklemelerden bahsettik yukarı da işte birkaç kıstası başlık
olarak belirtmek istiyorum ;
Aracın kullanılmışlık
düzeyi (km)
Aracın uğradığı hasar
boyutu ( kod verilir A1 BÜYÜK HASAR, A2 ORTA HASAR, A3 KÜÇÜK HASAR, A4 BASİT
HASAR)
Aracın rayiç değeri
Aracın KDV dahil onarım
bedeli hesaplamanın içine hasar boyutu kat sayısı olarak eklenmiş
bulunmaktadır.
Değer kaybındaki hesaplamalardan sonra şuna geçelim;
Sigorta şirketinin
sorumluluk tutarı nedir?
2024 yılı için bu rakam 200.000 -TL olarak belirlenmiştir bir örnek verelim; bir kaza oldu ve aracınız 90 bin lira hasara uğradı zorunlu mali sigorta poliçesi de 90 bin liralık hasar
tutarını ödedi. Bu konumuzun en başın da belirttiğimiz vatandaşların bildiği
standart uygulama.
Sigorta poliçesinin sorumlu olduğu limit 200 bin dedik ve 90 bini ödediler geriye kalan sorumluluk tutarları 110 bin liradır. Örneğimize devam edelim 90 bin liralık hasar gören bir aracımızın değer kaybı da diyelim ki 105 bin lira tuttuğunu. Bizim sigortadan geriye 110 binimiz kalmıştı. Biz talep edeceğiz değer kaybımızı sigorta da kendi eksperlerine baktıracaktır ve gerçekten de sizin aracınızın değer kaybı 105 bin lira diye rakamı doğru bulursa yani ihtilaflı bir durum ortaya çıkmazsa. Sigorta şirketi bu tutarı ödemek zorundadır. Örneğimizi birazcık değiştirelim. Söz gelimi araçta 160 bin liralık hasar oluştuğunu varsayalım ve sigorta şirketi de hasar bedelini ödedi. Ancak araçta değer kaybı da 180 bin lira olarak ortaya çıktığını varsayalım. Değer kaybı için sigorta şirketine başvurduğumuz zaman sigorta şirleti derki bu rakam doğru ama benim limitlerimin üst sınırı 200 bin lira size zorunlu mali sigortadan ötürü (hasar bedeli) 160 bin ödedim ve poliçe limitim sadece 40 bin kaldı ve bunu öder sigorta şirketi.
Peki biz bu kalan 140 bin
liralık tutardaki zararımızı kimden karşılayacağız?
Biz bu durumlar da hem araç malikine hem kazadaki araç sürücüsünden talep etme hakkına sahibiz. Çünkü sigorta şirketinin poliçe limitindeki sorumluluk miktarını aşmış bulunmaktayız. İş bu sebeple araç sürücüsünden 140 bin lirayı talep edeceksiniz hukuki yollardan.
Buraya kadar anlattıklarımızın hepsin de kusur oranın da talep edeceğiz. Örnekten açıklayalım siz eğer 105 bin liralık değer kaybımız vardıya ve siz bu kazada %100 kusursuzsanız 105 bin liranın hepsini alabileceksiniz fakat diyelim ki kusurunuz %30 o vakit sizin de araç değer kaybından dolayı isteyebileceğiniz %70’ lik kısım olacaktır. Müvekkillerinizi de uyarın sonradan neden 105 binin tamamını alamadım konuşmalarına girmezsiniz. Yani kısaca kusursuz olduğumuz kısmı talep edebiliriz.
Peki kasko bizim
aracımızın değer kaybını karşılar mı?
Değer kaybı tazminatımız karşı tarafın kusuru oranın da zorunlu mali sorumluluk sigortasından karşılanması gereken bir zarardır dolayısıyla kasko karşılamaz. Ama kaskolar da böyle bir hüküm yoktur. Yani isterseniz kaskonuza böyle bir kloz ekletip ve primini ödeyip sözleşmeye ekleterek kendi aracınızdaki değer kaybını karşı taraflardan tahsil edemediğiniz zaman alabilirsiniz elbette bunu sigorta şirketinizin kabul etmesi gerekir.
Şunu da belirtmek
isterim ki biz bu araç değer kaybını karşı tarafın zorunlu mali sorumluluk
sigortasından talep ettiğimiz de kendi ödediğimiz sigorta primlerimiz artacak
mıdır veya bizim de hasar kayıtlarımız oluşur mu?
Hiçbir problem olmaz çünkü siz bunu kendi kaskonuzdan kendi sigortanızdan bu parayı tahsil veya talep etmediğiniz için ve zaten karşı tarafın zorunlu trafik sigortasından tahsil ettiğimiz için primleriniz de bir artış olmayacaktır ve hasar kaydı da oluşmaz.
Değer kaybı taleplerini yapacağımız zaman hangi belgeleri temin etmeliyiz neler hazırlanmalı?
1- Trafik kaza tutanağı,
2- Görgü tespit
tutanakları, ifade tutanakları varsa,
3- Mağdur aracın araç
ruhsatı,
4- Kazadan sonra aracın
çekilen fotoğrafları,
5- Mağdur araç sahibi
olarak talep ettiğiniz rakam yani ne kadar talep ediyorsunuz.
Siz bu belgelerle sigortaya başvurduğunuz da sigorta talep ettiğiniz bedeli kendi muhasebesinden geçirdikten sonra 15 GÜN İÇERİSİN DE ÖDEMEKLE YÜKÜMLÜDÜR. Varsayalım ki sigorta bunu ödedi bir problem kalmaz ortada. Ama ödemez ise veya ödediler ama kısmi olarak ödeme yaptılar veya sizin belirlediğiniz tutardan daha düşük bir miktar ödediler ne yapılmalı?
Bu durum da öncelikle birçok yol var ama sizin
zorunlu olarak sigortaya başvuru yapmak zorundasınız. Sigortaya yazılı başvuru
yapılmazsa eğer arabuluculuk, icra takibi, tahkim yoluna veya hukuki yola dava
açmak gibi bir yola başvuramazsınız. Başvurursanız reddedilir.
Başvuru yaptınız
sigortaya ve sigortadan istediğiniz sonucu alamadığınız takdir de diğer yollara
başvuru yapabilirsiniz. Kısaca öncelik sigortaya başvuru olacak. Ve diğer
yollara başvurmak için de 15 GÜNÜ
SAYACAKSINIZ VE 15 GÜNÜ İÇERİSİN DE ÖDEME OLMADI VEYA EKSİK ÖDEME OLDU DİYE
DİĞER YOLLARA BAŞVURMALISINIZ.
Benim önerim şu olabilir meslektaşlarıma sigortaya başvurun istediğiniz sonuç çıkmazsa ilk olarak daha az maliyetli, hızlı ve davalardan daha kısa sürmesi, ayrıca da tahkim de dosya uzman kişilere atanması ve uzman kişilerin bilirkişi incelemesi yapması hasebiyle SİGORTA TAHKİM KOMİSYONUNA BAŞVURMAYI ÖNEREBİLİRİM SİZLERE.
Dava açmanızı
gerektiren bir durum ortaya çıktı diyelim. Bu da maddi ticari anlaşmazlıklara
girer bu yüzden ticaret mahkemesin de dava açmadan önce arabuluculuk şartı
vardır. Bu çerçeve de diyelim siz zorunlu mali trafik sigortasına yazılı olarak
başvurdunuz ve istediğiniz sonucu elde edemediniz. Bu durum da davadan önce
zorunlu arabulucuya başvurmalısınız.
Peki başvuru yaparken nelere dikkat etmeliyiz
hangi belgeleri sunmalıyız?
Elbette ilk başta
sigortanın ret yazısını veya kısmi ödeme yaptılarsa kısmi ödeme yazısı ya da
hiç cevap vermediklerini ve sizin sigortaya başvurduğunuzu yani o şartı
yerinize getirdiğinizi gösterir belgeyi sunmalısınız.
Yukarı da saydığımız sigortaya
başvururken verdiğimiz belgeleri de tekrardan vermenizi öneririm işte;
Araç ruhsatı,
Trafik kaza tutanağı,
Ekspertiz raporunu gibi
diğer belgeleri de ibraz etmenizi öneririm.
Peki sigorta tahkim komisyonu dosyaları nasıl inceliyor nelere dikkat ediyorlar?
Komisyondaki raportörler tarafından incelenmeye başlanıyor. Ve bu ön incelemelerini 15 iş günü içerisin de tamamlamaları gerekiyor. Sonra bu dosyaların bağımsız sigorta hakemlerine iletilip iletilmeyeceğine karar veriyorlar. İncelemeler de bulunduktan sonra uygun gördükleri başvuruları bağımsız sigorta hakemlerine gönderiyorlar. Onlar da kendilerine iletilen bu başvuruları 4 ay içerisin de sonuçlandırmakla mükellef oluyorlar.
Başvuranlar da hangi
aşama da olduklarını öğrenmek için komisyon tarafından kendilerine verilen
şifre ile komisyonun internet sitesinden takip edebiliyorlar. Bunu şunun için
söyledim ne elektronik tebligat ne kapınıza tebligat gelmeyecektir. Tahkime düzenli giriş yaptığınız e- posta
adresinizi verin oraya yollayacaklar tabi elektronik tebligatınızı da verin
kararlar oraya gönderilir.
Sigorta tahkim komisyonunun vereceği kararlar kesin mi yoksa itiraz yolumuz var mı?
Sigortacılık kanunu
m.30/12’ ye göre ‘’ Beş bin Türk Lirasının altındaki uyuşmazlıklar hakkında
verilen hakem kararları kesindir. Beş bin Türk Lirası ve kırk bin Türk Lirası
arasındaki uyuşmazlıklar hakkındaki hakem kararlarına karşı ise kararın tebliğ
edildiği tarihten 10 gün içerisin de itiraz hakem heyetine başvurabilirsiniz.
Ve 40 bin Türk Lirasına kadar olan hakem heyeti veya itiraz hakem heyeti
kararları da kesindir ve temyiz edilemez. Ama 40 bin TL’ nin üzerinde olursa
temyize gidebilirsiniz.
Gördüğünüz gibi tahkime gitmek en mantıklısı en hızlısı bir kere maille iletişim sağlanıyor tatil olur pandemi olur fark etmez. Hem uzman kişilerce bakılıyor hem daha ekonomik olarak uygundur.